ZDRAV MOZAK DANAS – ZA SUTRA, akademkinja Vida Demarin, spec. neuropsihijatrije

Življenje je jedini užitak koji se ne može kupiti! Produljiti mladost, živjeti što dulje, bez bolesti i poteškoća, upoznati nove naraštaje, nove običaje – najveće su žudnje čovjeka.

Danas, zahvaljujući napretku medicine, doživjeti stotu više nije znanstvena fantastika, a kvaliteta doživljenih godina važnija je od njihova broja.

U poglavljima knjige itatelj prolazi kroz najnovija saznanja o promjenama koje se tijekom života zbivaju na krvnim žilama koje opskrbljuju mozak kao i o radu samog mozga. Naveden su mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju u sprječavanju i usporavanju tih promjena. Nikome nije cilj samo živjeti što dulje, već što bolje

Ovom smo knjigom pokušali odgovoriti na pitanje kako živjeti dulje, zdravije i sretnije. Ključevi su u našim rukama …

Autorica knjige, akademkinja Vida Demarin, spec. neuropsihijatrije voditelj je mnoštva programa prevencije cerebrovaskularnih bolesti i moždanog udara u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj tijekom zadnjih desetljeća, kao i preventivnih programa sa svrhom unapređenja i očuvanja zdravlja mozga i poboljšanja kvalitete života.

Osnovno područje njenog djelovanja je proučavanje neuroplastičnosti mozga, krvožilnih poremećaja u neurologiji, moždane autoregulacije, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze. Jedan je od osnivača neinvazivne ultrazvučne dopler dijagnostike procjene moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

Akademkinja Vida Demarin usavršavala se u vodećim svjetskim klinikama, Hopital de la Salpetriere u Parizu, Guy’s Teaching Hospital u Londonu, Kantonspittal u Baselu i dr. Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.

Nesebično prenosi svoje znanje na mlađe kolege, koji danas rade u gotovo svim neurološkim ustanovama u našoj zemlji, mnogi i u inozemstvu, na uglednim pozicijama, kao sveučilišni profesori ili voditelji znanstvenih jedinica. Članica je brojnih stručnih i znanstvenih udruga u zemlji i inozemstvu, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.