BIOIDENTIČNI HORMONI ZA ZDRAVLJE I MLADOST

Hormoni reguliraju gotovo sve metaboličke procese u našem organizmu, stoga je njihov sklad nužan da bismo bili zdravi i osjećali se dobro. Hormonska neravnoteža, odnosno višak ili  manjak nekog od hormona rezultira pojavom raznih simptoma, promjenom u kvaliteti života, a u krajnjem slučaju i nekim bolestima. Rješenje za to ne trebamo izmišljati, ono je u nama, hormone samo treba nadoknaditi i balansirati. No, hormoni koji se nadoknađuju u organizmu trebali bi po kemijskoj formuli biti identični onima koje proizvodi naše tijelo. Takve hormone, čija je molekularna struktura istovjetna ljudskim hormonima, nazivamo bioidentični hormoni.

Naime, hormoni koji su po kemijskoj formuli drugačiji od hormona koje proizvodi ljudski organizam imaju jače ili slabije djelovanje od naših prirodnih hormona( i ne bi se uopće trebali nazvati hormonima, nego lijekovima). Tipičan primjer za to su progestageni, analozi progesterona, koji se primjenjuju u konvencionalnoj nadomjesnoj hormonskoj terapiji tegoba menopauze, a imaju drugačiju kemijsku strukturu od našeg progesterona i, prema provedenim istraživanjima, nisu potpuno sigurni za upotrebu jer izazivaju dosta nepovoljnih nuspojava, ali i bolesti.  Isto tako,  klasična nadomjesna hormonska terapija i terapija bioidentičnim hormona razlikuj se  i u tome što se u terapiji bioidentičnim hormonima svakoj osobi propisuje različita, njoj odgovarajuća doza, a ne kao u klasičnom pristupu jedna tableta za sve.

Prevencija osteoporoze

Iako hormonska neravnoteža pogađa oba spola, češće od nje ipak pate žene, ponajviše u perimenopauzi i menopauzi, ali i na vrhuncu reproduktivne dobi, kada se ne prepoznaje uvijek kao takva. Zrele ženine godine gotovo u pravilu prati deficit nekih hormona, što će tek u rijetkih sretnica proći bez popratnih simptoma. Depresija, dobivanje na tjelesnoj težini ili širenje u struku, pad energije, nervoza, opuštena koža, gubitak spolne želje i nesanica tek su neki od mogućih simptoma hormonskog starenja žene. Korištenjem bioidentičnih hormona žena se neće samo osloboditi tih neugodnih simptoma već će istodobno prevenirati nastanak osteoporoze i krvožilnih bolesti, ali i nastanak bora i opuštenosti kože, te će se osjećati poletnije, vitalnije i mlađe.

Rješenje za neplodnost

Terapija bioidentičnim hormonima, međutim, nije namijenjena isključivo ženama u ”zlatnim godinama”. U današnje vrijeme sve je više mlađih žena, pa i onih vrlo mladih, s raznim problemima kojima je uzrok u hormonskoj neravnoteži, od problema s plodnošću, jakih glavobolja i izraženog PMS-a do akni, pojačane dlakavosti i ispadanja kose. Za regulaciju takvih problema, primjerice sindroma policističnih jajnika, prepisuju se kontracepcijske tablete koje žene s tim problemom nerijetko uzimaju i dugi niz godina. Kontracepcija, međutim, nije nadomjesna hormonska terapija nego upravo suprotno, blokiranje normalnih hormonskih odnosa u tijelu, te za mlado žensko tijelo predstavlja poremećaj, naglašava zagrebačka liječnica. Zapravo, hormonska kontracepcija stvara hormonski disbalans u tijelu, treba je koristiti što kraće jer je neprirodna. Uzrok izostanka ovulacije ili  neredovitih menstruacija uglavnom leži u neizbalansiranim razinama progesterona ili estrogena, pa i testosterona, kao i kortizola i DHEA  što se može ispraviti finim ugađanjem bioidentičnim hormonima.

Prirodna antiage terapija

Korištenjem bioidentičnih hormona moguće je utjecati i na produljenje mladolikog izgleda osoba koje nemaju problema sa zdravljem te bi ih koristili preventivno kao svojevrsnu antiage terapiju.  U starenju prevladavaju katabolički hormoni, oni koji razgrađuju tijelo, tako da nam propadaju kosti, mišići, živci, žile, a gubimo anaboličke hormone, hormone koji izgrađuju, kao što su to spolni hormoni. Žene i muškarci koji počnu uzimati bioidentične hormone s prvim naznakama pomanjkanja nekih hormona, ne čekajući menopauzu ili andropauzu, zadržavaju snagu i vitalnost, bolje izgledaju, zdraviji su i bolje se osjećaju. Ukratko, sporije stare. Ipak su hormoni odgovorni za održanje dobrog zdravlja, oni su aktivatori metabolizma. Stoga ih treba početi nadomještati na vrijeme. Danas je život jako uzbudljiv i nudi mnogo mogućnosti. Ono što nismo stigli dok smo bili mladi, možemo nadoknaditi kada djeca odrastu i odu od kuće. Fizički smo puno spremniji, ali i emotivno. Hormoni nam omogućavaju da volimo i budemo voljeni, da se ne osjećamo staro, nemoćno i nepoželjno.

Transdermalna primjena bioidentičnih hormona

Kada se pregledom i laboratorijskim pretragama utvrdi da je prisutan hormonski disbalans, prepisuju se potrebni hormoni odgovarajuće jakosti. U terapiji bioidentičnim hormonima prepisuje se točna supstanca koja nedostaje, npr. progesteron, estrogen, testosteron ili DHEA. Individualan pristup je nužan. Bioidentični hormoni najčešće se primjenjuju transdermalno, odnosno dolaze u obliku gela ili kreme koja se nanosi na određeni dio tijela.
Za korištenje bioidentičnih  hormona relativno je malo kontraindikacija, a nuspojave su rijetke, uglavnom ako je doza neodgovarajuća jer su hormoni prirodan sastojak tijela.

Kontakt obrazac

Na raspolaganju smo za Vaše poruke i upite, obratite nam se s povjerenjem.
Ukoliko putem ovog kontakt obrasca želite rezervirati termin svog dolaska u Polikliniku Orlando, molimo Vas u tekstu poruke napomenite odgovara li Vam više prijepodnevni ili poslijepodnevni termin.
Hvala!