Nalazite se na: Naslovnica Klinička medicina Vene i kapilare

Nova nada za noge bez proširenih vena i kapilara

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 52
LošeOdlično 

Proširene veneVene na nogama - liječenje

Proširene vene

Jedan od najčešćih poremećaja, bolesti, ali i estetski nedostatak, koji pogađa oko trećine stanovništva, a pogotovo žensku populaciju, i to počevši od «najboljih» godina pa do kasne starosti - vjerojatno pogađate, radi se o proširenim venama i venskim kapilarama.
Danas se zna da je glavni uzrok pojave proširenih vena na nogama nefunkcioniranje venskih zalistaka, odnosno vraćanje venske krvi u suprotnom smijeru od onog normalnog: prema srcu i iz površinskog venskog sustava u duboki sustav vena nogu. Drugi su uzroci preboljela duboka venska tromboza, prirođene bolesti i malformacije vena.

Ako se pravovremeno ne liječe, proširene vene na nogama (varikoziteti) mogu uzrokovoti cijeli niz tegoba. Vrlo neugodne, bolne, pa i po život opasne (osobito one su dubokim venama) su upale – tromboze. Tromboza u dubokim venama zahtijeva najčešće bolničko liječenje, a posljedična plućna embolija može biti uzrok iznenadne i brze smrti. Ugroženi su bolesnici određene životne dobi, prekomjerne tjelesne težine, oni s poremećajem zgrušavanja krvi, nakon većih kirurških zahvata. Preboljela duboka venska tromboza ostavlja trajne posljedice i značajni invaliditet – poslijetrombotski sindrom s trajnim otokom noge, razvojem sekundarnih varikoziteta i otvaranjem rana na potkoljenici. Tromboza površinskih vena najčešće nije po život opasna, ali je uzrokom jakih i neugodnih bolova.
Zastoj «nečiste» venske krvi u kojoj nedostaje kisika, hranjivih sastojaka s viškom ugljičnog dioksida, mliječne kiseline i raspadnih produkata metabolizma, povećana propusnost stijenke vena uzrokuje nastanak upale kože i potkožnog masnog tkiva - zastojni dermatitis, otok nogu, zastoj u limfnoj cirkulaciji - lipodermatosklerozu, te konačno i rane na potkoljenicama – venske, zastojne ulkuse, koji se teško liječe i slabo cijele. Jako proširene vene, istanjene stijenke i kože iznad njih mogu rupturirati i uzrokovati jako krvarenje.
S druge strane, male proširene kapilare, koje su neestetske, i na prvi pogled beznačajne, mogu ukazivati na veći i značajniji poremećaj u funkcioniranju venskih zalistaka.

Uz klasični pregled, kojim se određuje stadij bolesti i njezina rasprostranjenost i težina, ultrazvučnom pretragom postavljamo točnu dijagnozu, tj. utvrđujemo da li zalisci na venama funkcioniraju, kakvi su perforatori, tj. vene koje povezuju površinski i vanjski sustav, kakve su duboke vene, da li je bolest prvenstveno vezana za površinski, duboki, perforantni venski sustav, ili kombinirana. Nakon egzaktne dijagnostike zavisno od veličine problema, predleže se niz konzervativnih mjera da bi se proces zaustavio, smanjile tegobe, riješili eventualni kozmetski problemi. Tu dolazi u obzir nekoliko metoda liječenja. Uznapredovala bolest s proširenim, izvijuganim venama u kojima krv stagnira, cirkulira u obrnutom smjeru zbog dokazanog propuštanja zalistaka zahtijeva kirurško liječenje.

Operacija vena

Nekada, još do prije 10-ak godina, vene su se vadile iz organizma, nakon čega su ostajale rane, kasnije ožiljci, podljevi krvi, sve to praćeno bolovima i potrebom dužeg izostanka s posla. Operacija se  izvodila u bolnici, najčešće u općoj anesteziji. Postojale su, a i još se rabe metode kojima se zahvat (tzv. »atraumatski striping» i ambulanta flebektomija) može izvesti i u lokalnoj ili intumescentnoj anesteziji, ali i one podrazumjevaju vađenje bolesnih vena iz tijela. Jedina važna prenost je u tome što su manje agresivne i što se mogu izvesti i izvan bolničkih ustanova, uz uvijet da ih izvode subspecijalisti struke koja se zove flebologija, odnosno vaskularni kirurzi.

Moderna venska kirurgija, slijedeći sveprisutne trendove minimalno invazivnih metoda liječenja, više ne počiva na takvoj kirurškoj tehnici. Danas je tehnika izbora zatvaranje venskog lumena, bez vađenja vena, neinvazivno, kroz mali ubod sa unutarnje strane koljena. Kakva drastična promjena! Zadnjih desetak godina, svi svjetski centri ovu tehniku su usavršavali, i sada je dovedena praktički do mjesta, da je potpuno pouzdana, sigurna i djelotvorna, te se u svijetu dnevno izvode tisuće ovakvih zahvata, praktički istisnuvši staru metodu operacije vena.

Kako se danas radi operacija vena?

Uz pomoć ultrazvuka prikaže se vena, te se preko posebne igle uđe u nju, i kroz mjesto uboda uvuče kateter za  zatvaranje vene, koji putem radiofrekvencije ili pomoću energije lasera, termičkom reakcijom zagrije venu, koja na taj način izgubi protok, stisne se i postane nefunkcionalna. Jednostavna, a genijalna metoda, nakon koje, nema ožiljaka, nema bolovanja, nema podljeva.
Kako se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon zahvata, pacijent dobije kompresivnu čarapu i potiče ga se na hodanje. Još tijekom zahvata, učini se uzv kontrola i provjeri da li je vena zatvorena. Ako se radi po pravilima struke, i ako je postavljena dobra indikacija za operaciju, nema razloga da vena ne bude čvrsto zatvorena. Time je zahvat završen, i pacijent se smatra izlječen. Rijetko što je tako elegantno rješivo u medicini kao operacija vena.

Isto tako ljetni mjeseci, koji su dosada bili prepreka operacijama vena, ovom jednostavnom metodom postaju itekako «in». Brzi oporavak, nije prepreka odlasku na godišnji odmor, koji se dapače idealno može nadovezati na postoperativni tijek, uz plivanje, kao  idealan vid rekreacije.

Isto kao što njegujemo svoje lice, i noge zaslužuju ako ne još i veću pažnju, jer nas čine slobodnim i pokretnim. Pogled na noge prošarane proširenim venama i kapilarama ne bi trebao biti bauk, jer razvoj medicinske tehnologije, sada omogućavama svima koji imaju varikozitete, a boje se zahvata, da na jednostavan način riješe svoj problem. Možda još i prije ljeta!

Najčešći problemi vezani uz venski zastoj

  • varikoziteti-proširene vene
  • bolovi i grčevi u nogama
  • natečene noge
  • osjećaj težine i umora
  • promjene na koži i otvorene rane

Prednosti radiofrekventne metoda zatvaranja vena

  • kratako trajanje zahvata
  • lokalna anestezija
  • vraćanje normalnim aktivnostima drugi dan
  • nakon operacije nema podljeva i oteklina
  • nestanak simptoma (bol, umor, otečenost)
Citirajte članak na svojim stranicama!

Za kreiranje linka,
kopirajte niže navedeni tekst na vašu stranicu..
Preview :


Powered by QuoteThis © 2008
 

Upiti  

 
#20 prosirene veneMarina 2014-09-20 11:03
Dobar vam dan.Imam problem s prosirenim venama,zanima me koliko bi me kostala obrada,pregled,savjetovanje i možda operacija¸?
Citat
 
 
#19 prosirene vene na obije nogezina 2014-07-11 02:26
Postovani ,zanima me cijena zahvata za obije noge istovremeno...prosirene vene obije pitkoljenice sa prosirenim uscem 4 stupanj...
Citat
 
 
#18 zacepljenje vene u koljenuivana 2014-03-17 09:34
Postovanje,mom svekru su osjekli mali prst zahvatila ga gangrena ali rana mu nije zarastala,pa su mu rekli da mu je ostecena vena kod koljena,pa me zanima dali ce se to moci sredit operacijom ili cebmu morat sjec dalje nogu radi tog zacepljenja.pozdrav
Citat
 
 
#17 Infotmavije mi trebaAngel 2013-07-28 20:46
Zdravo. Imam ptobleme sa venama na
Levoom nogu.i me interesira koliko je
Cena kod vas.laserkoj operacije.
Citat
 
 
#16 RE: Proširene veneErni 2013-01-13 16:48
Poštovani

Imam proširenu venu na desnoj nozi (jako vidljiva) i jako crvenilo iznad gležnja. Inače živim u inozemstvu (Belgija) i posjetila sam specijalista za vene i rekao mi je (nakon sto je učinio doppler) da je to crvenilo povezano s proširenom venom i preporučio mi da uradim striping (klasična operacija) te vene. Moje pitanje je da li se ovaj problem može riješiti laserom ili radiofrekvencijskom metodom? Naime kako bih želio izbjeći klasičnu operaciju zanima me da li odluka o lseru, radiofrekvenciji ili stripingu ovisi o stupnju bolesti vene ili su one u potpunosti zamjenjive metode?
Citat
 
 
#15 veneanđelka 2012-06-30 14:50
imam nekoliko vidljivih vena na obje noge i kapilare na jednoj potkoljenici zanima me da li se može riješiti sve odjednom i naravno zanima me cijena.unaprijed hvala
Citat
 
 
#14 upitivana 2012-06-07 13:47
Poštovani,

imam jednu izbočenu venu ispod koljena na desnoj nozi pa me zanima koji bi mi tretman preporučili za uklanjanje te vene i po kojoj cijeni, i dali se to može riješiti u ljetnim mjesecima.

Hvala!
Citat
 
 
#13 KapilareMarina 2012-05-31 12:52
Poštovani,
molila bih vas za informaciju u pregledu i samom zahvatu otklanjanja kapilara.
Naime imam vec nekoliko godina problem sa kapilarama na lijevoj nozi ispod koljena sa vanjske strane. Kapilare se samo povecavaju i osjecam bol. Zeljela bih ih ukloniti, pa vas molim za kratko uputstvo koji mi je pregled potreban i kakav bi tretman bio, koje su posljedice i koliko dugo bi trajao oporavak. I naravno, kada se preporuca obaviti zahvat, pretpostavljam na jesen i da li imate slobodnih termina.

Unaprijed vam se najljepse zahvaljujem na odgovoru.

S postovanjem,

Marina
Citat
 
 
#12 Ispucali kapilariLejla 2012-05-25 08:20
Postovani,

Postovani,

Imam 30 g, na lijevoj nozi iznad koljena (gornji dio) imam ispucale kapilare i to vec duži period (par godina).
Interesuje me da li zbog estetike preporucujete lasersko uklanjanje, te kolika je cijena po tretmanu i koliko se lijeci ?
Unaprijed zahvalna na odgovoru
Citat
 
 
#11 Proširene veneMarina 2012-03-24 21:05
Imam 29 godina i problem proširenih vena na nogama.
Zanima me koliko bi koštao zahvat na jednoj nozi.

Lijep pozdrav!
Citat
 
 
#10 tromboflebitisAmela 2012-01-20 23:41
Poštovani,dijagnosticiran mi je ultrazvukom trobmoflebitis vene poplitea,nakon toga sam uradila vrijednost INR-a koji je 1,08.E sad me zanima koliko bi kostao pregled kod vas i terapija.
Citat
 
 
#9 prosirene venekatarina 2011-12-05 14:20
Citat Anita:
Poštovani,
Imam proširene vene i problem kapilara zanima me cijena zahvata za obje noge od gležnja do koljena kao i trajanje zahvata.
Pozdrav

[fv]zanima me cijena operacije,vena na obije noge.. od glenja do koljena..[/fv]
Citat
 
 
#8 Vene na nogamaIvan 2011-07-17 09:45
imam problema sa venama na nogama recite mi kako izliječiti vene na nogama
Citat
 
 
#7 popucale kapilaresandra 2011-06-25 11:22
Poštovani,

imam 29 godina, a unazad nekoliko godina primjećujem sve više popucalih sitnih kapilara na vanjskoj strani obiju bedara. Noge me ne bole, ne peku, ali mi predstavljaju veliki estetski problem... Prošle godine napravila sam dopler vena koji je bio uredan.Nakon same pretrage napravljena je sklerozacija u nekoliko navrata, koja nije dala nikakve rezultate...čitala sam o novim metodama uklanjanja kapilara u vašoj poliklinici, a budući da me navedena problematika jako muči, zanima me možete li mi pomoći...unaprijed zahvaljujem na odgovoru....
Citat
 
 
#6 Vene i kapilareAnita 2011-06-07 13:02
Poštovani,
Imam proširene vene i problem kapilara zanima me cijena zahvata za obje noge od gležnja do koljena kao i trajanje zahvata.
Pozdrav
Citat
 
 
#5 ljubljanameta 2011-05-23 12:25
Spoštovani,
stara sem 36 let in imam varicae pelvics - varice v mali medenici, ki mi povzorčajo veliko težav: bolečine v trebuhu in križu, napetost trebuha, ect. Zanima me, ali tudi to zdravite v vaši kliniki in kako? V Sloveniji uporabljajo le embolizacijo ven. Osebno mislim, da je do tega prišlo zaradi neravnovesja v hormonih. Imate že kakega pacienta s podobno težavo? Hvala in lep podzrav, Meta
Citat
 
 
#4 ispucale kapilare na nogamaMaja 2011-05-11 16:51
Poštovani,
Imam 30 godina i ispucale kapilare na desnoj nozi, zanima me dali se preporučava liječenje kapilara odnosno uklanjanje. Koliko traje tretman, dali je bolan i nakon koliko se vide rezultati tretmana odnosno za koliko se vidi da su uklonjene kapilare.
Dali se ponovno vračaju uklonjene, ako da za koje vremensko razdoblje?
Kolika je cjena jednog tretmana jedne noge od gležnja do koljena i koliko je potrebno tretmana za jednu nogu?
Citat
 
 
#3 proširene vene i ispucale kapilaremarija 2011-05-05 22:33
Poštovani, imam 26 godina i veliki problem sa proširenim venama i ispucalim kapilarama na ljevoj nozi. Trudna sam i polako se blizi termin poroda (druga trudnoca) ali moja ljeva noga izgleda sve ocajnije. Prosirena vena se krece od gleznja sve do bedra sa straznje strane a ispucale kapilare prate vene.... noga ni je natečena, neprestano peče, svrbi i izgleda ocajno.....
Zanima me koliko bi dosla cijena same sanacije svih prosirenih vena i ispucalih kapilara.
molim Vas da mi odgovorite na moj mail... unaprijed hvala
Citat
 
 
#2 crvena točkabarb 2011-04-26 22:23
Poštovani, na nosu mi se prije godinu dana pojavila crvena točka, ( puknuta kapilara). Preko zime je uspješno skrivam sa puderima ali što su dani topliji to postaje nemoguće. Dermatologica u mom gradu mi je probala sa "ledom" ali se ništa nije povuklo. Strašno upada u oči jer je na vrhu nosa. Lijepo Vas molim da mi kažete koliko bi koštao pregled i uklanjanje te "točke". Zahvaljujem se na odgovoru. Lp
Citat
 
 
#1 pregled venaalen 2011-03-20 09:38
Imam problem s proširenim venama u posljednje vrijeme zbog dugog stajanja, zato Vas molim da mi navedete kolika je cijena pregleda kod vas, te otprilike cijena liječenja (operativnog zahvata u svezi otklanjanja istih).
Citat
 
Trenutno aktivnih Gostiju: 58 

Izrada i održavanje - Valdez poslovne usluge