Nalazite se na: Naslovnica

Uzroci jakih menstruacija i vaginalne suhoće

E-mail Ispis PDF

Jake i bolne menstruacije

Uzroci  jakih menstruacija mogu biti hormonske prirode, ali u pozadini može postojati i neka bolest ili stanje koje dovodi do toga.
Na primjer, poremećaji zgrušavanja krvi, ili smanjen broj trombocita - trombocitopenija, bolesti  jetre, svi mogu dovesti do jakih krvarenje već u mladoj dobi. Jaka krvarenja s ugrušcima i bolovima mogu biti i posljedica  neuspješne implantacije jajašca, dakle ranoga spontanog pobačaja.
Najčešći uzrok abnormalnih jakih krvarenja jesu miomi i polipi maternice. Oni nastaju u perimenopauzi, kada se u žena događaju mnogi hormonski poremećaji, a posebno je u toj dobi izražen disbalans estrogena, progesterona i hormona štitnjače.
U adolescentnoj dobi jaka krvarenja posljedica su nezrelog endokrinog sustava (20%), u perimenopauzi  se događa 50% svih abnormalnih krvarenja, dok je ostalih 30 % rezervirano za dob od 20 do 40 godina, kao posljedica policističnih ovarija, povišene razine prolaktina, snižene razine progestreona, emocionalnog stresa.
Kako dokazati i liječiti jako menstrualno krvarenje? Ako je potrebno mijenjati tampon ili uložak svaki sat, i ako to traje 6-8 sati ili više, radi se o pojačanom krvarenju.
U tom slučaju treba se obratiti osobnom liječniku i ginekologu koji će pregledom krvi i fizikalnim pregledom utvrditi što je razlog pojačanom krvarenju i svakako provjeriti je li već nastupila anemija, koja je česti pratitelj takvih stanja.
Ako se radi o ženama u perimenopauzi, njihov najčešći uzrok je nedostatak progesterona u drugom dijelu ciklusa, hormona koji pomaže u tome da sluznica maternice sazrije i implantira jajašce. Ako ne dolazi do ovulacije, u našem tijelu se uopće ne stvara progesteron, te ne zaustavlja estrogenski rast sluznice maternice, koja kada se odljušti, krvari više nego je uobičajeno. S obzirom na to da je tada i ciklus skraćen, ne traje više 28 dana, nego kraće, čak i 20 dana, žene često gube puno krvi, i dolaze u stanje anemije.
Takva stanja najčešće se liječe kontracepcijskim tabletama ili intrauterinim ulošcima koji otpuštaju male doze progestina, te na taj način oponiraju estrogenu.
Takav pristup ne predstavlja pravo liječenje uzroka, nego više liječenje simptoma, jer i kontracepcija i sintetski hormoni produciraju dodatni hormonski disbalans u tijelu. Istina je da će krvarenje biti manje, ali što je s drugim organima u tijelu, oni i dalje pate od hormonskog disbalansa.
Kod mladih žena, koje u pravilu imaju uredan hormonski status, jake i bolne menstruacije uzrokovane su i prevelikom produkcijom prostaglandina, koji uzrokuju kontrakcije uterusa. Javljaju se samo u ciklusima s ovulacijom, kada razina progesterona padne, a to je dan dva prije menstruacije.
Jake i bolne menstruacije u mladih, inače zdravih žena mogu se spriječiti ili smanjiti na nekoliko načina, od kojih je najvažnija prehrana. Iz prehrane treba izbaciti crveno meso, piletinu, žumanjke jer oni sadrže velike količine arahidonske kiseline koja je izvor prostaglandina. U prehrani također treba smanjiti i mliječne proizvode. Isto tako iz prehrane treba izbaciti sve prerađene prehrambene proizvode jer sadrže previše soli i raznih dodataka prehrani koji mogu pojačavati zadržavanje tekućine i naticanje, i posljedično i grčenje maternice. Treba također izbjegavati alkohol, kofein, šećer, jer dodatno rade hormonski disbalans djelujući na hormon stresa – kortizol.
Što jesti ako smo izbacili većinu hrane koju danas jedu mlade žene? Fast food je sve ovo što je gore spomenuto i nije niti čudno da mlade žene imaju velike probleme s bolnim i jakim menstruacijama.
Dakle, treba jesti povrće, sirovo i slabo kuhano, koje je izvrstan izvor kalcija, magnezija i kalija, važnih elemenata koja smiruju i opuštaju  bolne grčeve. Voće, kao izvor protuupalnih supstancija (bioflavonoida i vitamina C), jača krvne žile i smanjuje intenzitet krvarenja. Uz  B kompleks svakodnevno se preporučuju i omega-3 masne kiseline, čiji je protuupalno djelovanje odavna dokazano.
Upotreba blage progesteronske kreme u dane prije menstruacije također će pomoći da se upalni prostaglandini stvaraju u manjoj količini.
Ne treba zanemariti i fizičku aktivnost, koja također doprinosi općem poboljšanju stanja organizma i boljoj otpornosti.
Uvijek se može posegnuti za nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji su samo kratko i brzo svladavanje boli, ali ako želimo problem riješiti, onda treba napraviti veliku promjenu.

Suhoća vagine

Uglavnom je posljedica disbalansa ženskih spolnih hormona, i njihovim nadomještavanjem suhoća vagine prestaje. Hormoni se mogu nadomještavati na razne načine, od oralnog do transdermalnog, ali suhoća vagine dobro reagira na nadomještavanje s estrogenim hormonima.
Postoje i gelovi koji se apliciraju lokalno jednom ili 2 puta tjedno, kod žena koje ne žele uzimati klasičnu hormonsku nadomjesnu terapiju, a suhoća vagine im predstavlja problem. Tu predlažem estriol gel, jer on najbolje djeluje na suhoću vagine, a istovremeno štiti dojke i maternicu.
Suhoća vagine kod žena kojima žlijezde dobro funkcioniraju posljedica je psihičkih i emocionalnih stanja iz prošlosti ili sadašnjosti i ne može se liječiti hormonskim pripravcima, naprotiv može djelovati štetno.Sanja Toljan, dr. med.

 

Citirajte članak na svojim stranicama!

Za kreiranje linka,
kopirajte niže navedeni tekst na vašu stranicu..
Preview :


Powered by QuoteThis © 2008
 

Upiti  

 
#1 cudan ciklusmihra 2013-05-16 13:18
Postovani moj problem je sledeci
prije nego li dodje menstruacija skoro i 10 dana ja imam neki jaci iscjedak smedjkasto crvene boje,nakon toga dolazi menzis drugog dana malo vise bolan i sa ugruscima posle kojih slijedi malo jace krvarenje ,to traje dva dana da bi treci ili cetvrti dan skoro prestalo.
,To sve mi se pocelo desavati zadnjih para ciklusa,nikad prije nije bilo tako.Malo sam zabrinuta pa bih molila brzi odgovor.Nisam napomenula ,ne koristim nikakvu zastitu jer muz nije mjesecima kuci,kad je tu onako samo se cuvamo.Nadam se da sam bila jasna.
Citat
 
Trenutno aktivnih Gostiju: 32 

Izrada i održavanje - Valdez poslovne usluge